Vår Facebooksida: Shamrock-Christina&Mattias

Reportage i "Att adoptera" nr 2/3 2016

Nyheter på Skeppsholmsgårdens hemsida. https://skeppsholmsgarden.se/boken-shamrock/ 

Spotify-lista: Mattias Waesterberg Shamrock Låtar. Sök på Dudeellington och välj i spellistan.

Hemmets Veckotidning nr 49/2016, 29 november

Vi vill att boken ska hjälpa andra

Mor och son, Christina Lundquist och Mattias Waesterberg, har tillsammans skrivit boken Shamrock. Boken handlar om tonårskillen Jermaine och hans familj. Läsaren får följa hans sökande efter identitet, perspektiv på adoption och rasism.  Samtidigt berättar mamma Maria och pappa Anders om samma händelser men ur deras synvinkel. Föräldraskapet sätts på prov och man får följa deras kamp för att hjälpa sin son mot vuxenlivet. Berättelsen bygger på händelser i Mattias familj, men är ändå fiktiv. De ville skriva en spännande roman som både vuxna och ungdomar kan läsa med behållning.

 

Varför skrev ni boken Shamrock?

Vi vill hjälpa andra föräldrar och tonåringar som har det jobbigt. Genom det vi har varit med om tror vi att andra kan få idéer om hur man kan ta sig ur en kris. Eftersom det är både en tonåring och en förälder som berättar kan man bättre lära sig att förstå varandra.

 

Hur kom ni på idén?

Idén till boken föddes på Täby centrums parkering. Christina hade just parkerat bilen och när hon kom ut på parkeringen fanns idén färdig i hennes huvud.  Det skulle bli en bok, men med två berättelser om ett jobbigt tonårsliv och att allt kan bli bra igen. När hon kom hem ringde hon Mattias som just då var i Kenya och frågade om ha ville skriva en bok tillsammans med henne. Han svarade ja direkt. När han kom hem till Sverige började de att gå långa promenader tillsammans och prata om vad boken skulle handla om. Utifrån de samtalen gick de hem och började skriva.

Vad handlar boken om?

Den handlar om hur viktigt det är att aldrig ge upp, hur mörkt det än ser ut och att man ska försöka allt man kan för att hjälpa en ung person att få fotfäste för att bli en stabil vuxen. Jermaine i boken hamnar i ett tumult av mörka och våldsamma tankar efter en resa till sitt födelseland. När han kom till sitt barnhem mötte han en barnskötare som haft hand om honom när han var liten bebis. Hon kände igen honom och mindes honom som sin ”favourite baby”. Det fick honom att ramla ner i en djup kris. Boken handlar om hans svåra tid och att vägen tillbaka är tuff. Föräldrarna är helt oförberedda på hans utåtagerande och söker sig fram för att kunna hjälpa både Jermaine och sig själva på vägen.

 

Hur har det fungerat att skriva ihop som mor och son?

Boken tog tre år att skriva och vi lärde känna varandra på djupet genom skrivprocessen. Först gick vi en skrivarkurs, vilket var tur, annars hade vi nog inte klarat att skriva boken. Men vi kände att vi behövde veta mera om hur man gestaltar olika händelser. På skrivarkursen fick vi träna på hur man gör en historia levande och hur man bygger upp en roman.

Sedan träffades vi 1-2 eftermiddagar varje vecka för att prata och skriva. Varje kapitel finns berättat från huvudpersonen Jermaines perspektiv och från en förälders perspektiv. Vi hade roligt när vi skrev tillsammans, samtidigt som det blev ett tillfälle att tala ut om svåra händelser från tonåren.  Vi skrev om och bearbetade texten många gånger och till slut blev det en bok som vi är väldigt stolta över.

 

Vilka reaktioner har ni fått på boken?

Vi har fått massor av positiva brev, mail och samtal. Det känns helt underbart när människor berättar att de tycker att boken är spännande och att flera fått inspiration till hur de kan stötta sina egna eller närståendes ungdomar. I höst ska vi ut och föreläsa om boken och hoppas få ännu mer respons på den.

 

Vad tänker ni idag om den tuffa tonårstiden?

Vi säger ofta att en kris trots allt kan leda framåt både för barn och för föräldrar.  Mattias säger att han genom krisen fått erfarenheter som han kan använda i framtiden när nya prövningar kommer. Christina tänker på den utmaning man har som tonårsförälder och att det för hennes del lett till en utveckling för henne som person. En viktig del har varit att fundera över sin egen barndom- och ungdomstid och att fundera på hur det har påverkat henne som förälder.

 

Hur säljer ni boken?

Nu är boken slutsåld, men vi fortsätter med föreläsningar och studiecirklar.