Shamrock:

Hur är det att komma till ett barnhem som nyfödd? Får barnen tillräckligt med mat? Får denågon fysisk kontakt? Finns det leksaker där?

 

I Christina Lundquists och Mattias Waesterbergs bok Shamrock, griper de existentiella svåra frågorna tag i hjärtat och släpper inte taget. Det blir nödvändigt att läsa vidare för att få veta hur det går. Vi får följa adoptivsonen Jermaines berättelse om sin tonårsperiod och uppväxt som adopterad, speglad av adoptivmammanMarias och adoptivpappan Anders upplevelser av samma situationer.  Genom målande beskrivningar av upprörande vardagsrasism får vi inblick i sonens reaktioner och kamp för att hitta en egen identitet. En resa med segelbåten Shamrock får en avgörande betydelse.

 

I Jermaines tankar och känslor framskymtar en obegriplig mening om att just detta barn kom till rätt föräldrar. Eller var allt bara ödets grymma slumpmässiga lotteri som gjorde att några barn blev gatubarn eller ”lost children” medan andra lämnades till barnhemmet för att sedan få nya föräldrar?  Hur svårt det än kan vara att hitta en egen identitet i en värld där ingen är lik en själv och där anknytningens band hotar att brista, kommer broderns kärlek och en stark inre trygghet till undsättning. Genom att få följa med i en berg- och dalbana skildras ett successivt mognande och vuxenblivande som ger hopp om att förändringar är möjliga. Vi får inblick i ett kompletterande föräldraskap där båda föräldrarna bildar ett finmaskigt nät som bär de båda tonårspojkarna genom prövande erfarenheter från kaos till ökad stabilitet.

 

Genom en tunn hinna av tårar berörs jag av mammans förtvivlan när hennes son blir förd till häktet.  Genom snabba kast mellan olika tillstånd får vi följa mammans reaktioner från det att ”hon såg en skymt av sig själv i spegeln, vit, ful och rödögd” till den stund då hon hörde ”plinget av ett sms där det stod; Hemma om 30”.

 

Denna bok rekommenderas till varje människa som minns sin egen tonårsperiods desperata kamp att tillhöra och att vara någon genom att spegla sig i en värld som kantas av droger och kriminalitet. Den rekommenderas till varje förälder som med varierande framgång, har försökt möta tonåringen som ena stunden vill ha hjälp med läxor och klädval för att i nästa stund inte alls vill ha någon kontakt.

Boken rekommenderas till varje tonåring och till varje tonårsförälder som letar efter hopp!

Carina Söder, leg psykolog och tonårsmamma.